KUCHNIA POLSKA - POTRAWY Z JAJEK
Kuchnia polska - podstawę kuchni polskiej stanowią potrawy wspólne dla narodów zachodniosłowiańskich oraz środkowoeuropejskich, bazujące na dostępnych lokalnie surowcach spożywczych. Z rozwojem handlu i sytuacji geohistorycznej w kuchni polskiej przyjęły się rozmaite potrawy i produkty od nacji sąsiadujących i napływowych grup etnicznych.Specjalnością kuchni polskiej są potrawy mączne i zbożowe (kasze, kluski, pierogi), produkty runa leśnego (grzyby, owoce, zioła), wieprzowina (w tym wędliny i kiełbasy), ryby słodkowodne, dziczyzna, nabiał (kwaśna śmietana, twaróg), spora ilość zup z dowolnych produktów (zwłaszcza warzywne), wypieki (pieczywo, ciasta), desery, wódki i nalewki. Z warzyw i owoców typowe są buraki, ogórki, kapusta, jabłka, czereśnie, jagody, agrest i inne środkowoeuropejskie. Typowe przyprawy to czosnek, chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, majeranek.
Jajka w sosie koperkowym
Jajka faszerowane rybą wędzoną
P
Szukaj przepisu
Jajka zapiekane z masłem i śmietanką
Jajka faszerowane smażone
C 2009-2012 Wszystkie prawa zastrzeżone.
stat4u
reklamowy.biz
Korki z jajek na pomidorach
Pasztet z jajek
Kotleciki z jajek
Jajecznica bita
Bułeczki zapiekane z jajkiem
Jajecznica z boczkiem wędzonym
Jajecznica z kaparami
Jajecznica z pomidorami
Jajka sadzone z pomidorami
Omlet z konfiturami
Omlet z grzybami